Zapišite si v koledar: 17. oktober, večerja s kuharskima mojstroma Ano Roš in Alainom Weissgerberjem


september 2019< Novice

Pridružite se nam v Hišo Franko na ponovno kulinarično dogodivščino, tokrat s kuharskim mojstrom Alainom Weissgerberjem. 17. oktobra bosta Ana Roš in Alain Weissgerber ustvarila 12-hodni degustacijski meni.

Naj vaše brbončiče odkrijejo panonski in posoški teritorij preko njune kuhinje!

 

Poslanstvo kuharskega mojstra Alaina Weissgerberja je, da ljudem razkrije, kako je lahko bogata avstrijska, natančneje, panonska kuhinja, in sicer tako, da kupuje sestavine, ki jih drugi ne uporabljajo. Tesno sodeluje z lokalnimi kmeti, ki skupaj z njimi letno načrtuje rast in pridelavo proizvodov, in nikoli se ne zateka k uvoženim sestavinam.

Kuhar samouk Weissgerber se je rodil v Franciji, vendar že 27 let živi v Avstriji, kjer je pri 23 letih odprl svojo restavracijo in si pridobil Michelinovo priznanje.

V restavraciji Taubenkobel je Weissgerber mojster panonske kuhinje – odgovoren je za to, da pretvori ribo iz okoliškega blatnega jezera, bel špargelj iz okolice njihove hišice na Hrvaškem in čemaž, ki so ga nabrali njegovi otroci, v izjemno okusno panonsko jed. »Preko svojih krožnikov želim ponuditi pravi okus, in ne industrijskega. Želim, da gostje že pri prvem grižljaju vedo, da jedo v restavraciji Taubenkobel,« pripoveduje Weissgerber. Kar Alain Weissgerber pripravi, so zelo specifične in izjemno čiste jedi. Ne pripravlja preveč kompliciranih jedi, ki vsebujejo več kot 10 sestavin, ampak pretvori okolico v okuse, ki se jih ne da najti nikjer drugje.

Restavracija Taubenkobel je zelo priznana med kulinaričnimi kritiki in je do leta 2009, ko je vodnik nehal ocenjevati izven Dunaja in Salzburga po Avstriji, prejela dve Michelinovi zvezdici. Vodnik Gault&Millau je Taubelkobel ocenil z 18/20 točkami. Restavracija je prejela tudi 5 zvezdnic v vodniku A la Carte ter 96/100 točk v vodniku Falstaff. Nazadnje se je Taubenkobel uvrstil na 89. mesto na seznamu 50 najboljših restavracij na svetu pod pokroviteljstvom San Pellegrina.

Taubenkobel je kraj, kjer družina Eselböck-Weissgerber biva, jé in dela. Tu sta zakonca Eselböck-Weissgerber odraščala in tu vzgajata svoje otroke. To ni velika, razkošna mestna restavracija, kjer je prepovedan vstop tistim, ki nimajo kravate. Tu so bile superge Converse del uniforme osebja in jedi so strežene na lokalno narejenih glinastih krožnikih.

< Novice

Awwwards