Zapišite si v koledar: 15. junij, kosilo in/ali večerja s kuharskima mojstroma Ano Roš in Jorisom Bijdendijkom


maj 2019< Novice

Joris Bijdendijk, rojen leta 1984, je glavni kuhar restavracije RIJKS®, ki je svoja vrata odprla novembra 2014. Bijdendijk je z nizozemskimi, preprostimi proizvodi predstavil svojo vizijo "gastronomije nižin". Na njegove krožnike vplivajo domače nizozemske sestavine in mednarodni okusi, ki se že več stoletij prepletajo z nizozemsko kuhinjo. Leta 2016 je restavracija RIJKS® prejela prvo Michelinovo zvezdico.

Ljubezen do okusne in lepe hrane je samo še rasla in rasla. Ko je bil Bijdendijk 16 let star, je delal kot pomivalec posode v priznani amsterdamski restavraciji, kjer se je odločil za poklic kuharja. Pri tem so mu tudi pomagala znanja ribičev, mesarjev, kmetov in seveda tudi kuharjev, ki jih je na svoji poti spoznal.

Ko je bil 19 let star, se je zaposlil v kuhinji Rona Blaauwa. Samo 6 let je potreboval, da je napredoval v pomožnega kuharja. Pot je Bijdendijka privedla v Montpellier, Francijo, kjer je bil zaposlen kot linijski kuhar in kasneje kot namestnik glavnega kuharja v priznani restavraciji Le Jardin des Sens**.

Leta 2012 se je vrnil na Nizozemsko, kjer je bil zaposlen kot kuhar v amsterdamski restavraciji Bridges. V letu 2017 je izšla njegova knjiga, znana pod imenom Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen (kuhinja za nižine), ki opisuje gastronomijo z rabo domačih sestavin iz nizozemskih nižinskih dežel.

Priznanja

  • L. 2013: prva Michelinova zvezdica
  • L. 2014: Mladi talent, priznanje Gaulta&Millaua
  • L. 2017: priznanje SVH MasterChef

< Novice

Awwwards