Ana Roš v New Yorku posebna gostja na slovesnosti ob 100. obletnici založbe Phaidon


september 2023< Novice

Na povabilo najvplivnejše svetovne založbe Phaidon se je Ana Roš v New Yorku udeležila slovesnosti ob njihovi 100. letnici. Na spremljajoči razstavi z naslovom »100 let kreativnosti« je predstavljenih 100 nagrajenih naslovnic, uspešnic in omejenih izdaj. Med njimi je tudi Anina knjiga Sonce in dež, ki jo je založba izdala leta 2020. Slovesnost je gostil Christie's Rockefeller Center, udeležila pa so se je številna svetovna znana imena, med drugimi tudi Linda Evangelista, .... Ana Roš je bila povabljena kot ena izmed uspešnejših avtoric knjig, ki so jih pri založbi izdali, sodelovala pa je tudi na pogovoru o umetnosti in pomenu pisanja knjig ter o lastni izkušnji, ki jo je imela pri pisanju knige Sonce in dež. 

Ana Roš je leta 2020 pri založbi Phaidon izdala knjigo »Sun and rain«. Knjiga je hitro osvojila številne prestižne naslove: knjiga tedna po izboru The Times, Forbes jo je uvrstil na lestvico desetih najboljših kulinaričnih knjig, Wall Street Journal pa je knjigi podelil naziv najlepše oblikovane knjige meseca. Knjiga je zasnovana kot Anina osebna pripoved, Kaja Sajovic pa jo je sooblikovala z raziskovalno – faktografskim delom. Skozi fotografije je zgodbo obeh predstavila Suzan Gabrijan. 

Zakaj ravno naslov Sonce in dež je Ana Roš pojasnila na predstavitvi slovenskega prevoda, ki je izšel pri založbi Beletrina: »Razmišljala sem, kaj vpliva na naše življenje v dolini Soče bolj kot sonce in dež? Pomeni ne le, kaj nam narava daje, saj potrebuje sonce in dež, glede na njiju se preusmerja, ampak tudi naša čustva, energija in motivacije so zelo sonce in dež.«

Ob tej priložnosti je založba Phaidon izdala tudi posebno knjigo, ki predstavlja izvirne prispevke 100 živečih umetnikov, pisateljev, oblikovalcev, arhitektov, ilustratorjev in kuharjev, ki jih je pred tem založba objavila. Med drugim tudi fotografov Annie Leibovitz in Stephena Shorea, kuharjev Ferrana Adrià in Ane Roš, umetnikov Lorne Simpson in Yoshitomo Nara ter oblikovalcev Dieterja Ramsa in Todda Oldhama.

Založba Phaidon je vodilna svetovna založba na področju ustvarjalnih umetnosti, ki je prodala petdeset milijonov knjig v štiridesetih jezikih v več kot 100 državah. V sodelovanju z najvplivnejšimi svetovnimi avtorji izdajajo knjige o umetnosti, fotografiji, oblikovanju, arhitekturi, modi, hrani in potovanjih ter ilustrirane knjige za otroke. 

< Novice