Napotki v času COVID-19


september 2021photo credits: Suzan Gabrijan

< Novice

COVID-19 žal nismo še premagali, tako da je treba upoštevati naslednja navodila po Sloveniji:

 • Če ste bolni oz. kažete tipične znake bolezni (npr. težave z dihanjem, slabo počutje, nahod, utrujenost, kašelj, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura), ostanite doma in pokličite vašega zdravnika.
 • Redno in temeljito si umivajte roke vsaj 20 sekund.
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja in kihanja, ne dotikajte se obraza.
 • Izogibajte se tesnim stikom (npr. rokovanje, objemanje).
 • Upoštevajte medosebno varnostno razdaljo (priporočljivo 1–2 m).
 • V večini sektorjev (npr. nastanitve, notranji prostori gostinskih lokalov) je potrebno izpolniti PCT pogoje: negativni izvid PCR testa (ki ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa), negativni izvid HAG testa (ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa), dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, dokazilo o prebolelosti na COVID-19 (ki ne sme biti starejši od 6 mesecev) ALI pozitivni PCR test (ki je starejši od 10 dni, vendar ne sme presegati 8 mesecev). Izjema velja za otroke do 15. leta starosti. V primeru, da eno od teh potrdil ne morete dokazati, Hiša Franko ne prevzema odgovornosti povezanih z morebitnim inšpekcijskim pregledom ali drugim razlogom.
 • V notranjih prostorih je obvezno nošenje maske, rute ipd., da si pokrijete ustni in nosni predel. Izjema velja za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti.

V kolikor vaš test je potekel, testiranje na COVID-19 s HAG testi je možno na več lokacijah v Posočju: Bovcu, Kobaridu ali Tolminu. Cena posameznega testa je 12 €. Več informacij na:

Lahko obiščem Slovenijo glede na trenutne razmere? Ne glede na vaše stalno prebivališče lahko vstopite v Slovenijo, če imate s seboj eno od naslednjih potrdil:

 • Digitalno Covid potrdilo (iz EU ali tretje države), opremljeno s kodo QR, v digitalni ali papirni obliki, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu PCR ali HAG testa, o cepljenju, o prebolelosti ali o cepljenju za prebolevnike
 • potrdilo o cepljenju zoper COVID-19
 • negativni izvid PCR testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa
 • negativni rezultat HAG testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa
 • potrdilo o prebolelosti ali pozitivni PCR test, ki je starejše/i od 10 dni, vendar ne sme presegati 6 mesecev
  Izjema velja za otroke do 15. leta starosti. Test oz. potrdilo o prebolelosti mora biti opravljen(o) v EU, schengenskem območju, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, ZK, ZDA oz. BiH ter na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet. Če je test opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje določene pogoje. Če vstopate v Slovenijo z letalom ali ladjo, je obvezno izpolniti EUdPLF: https://app.euplf.eu/.

Prosim preverite pri pristojnih organih v državi, kjer stalno oz. začasno bivate, glede morebitnih ukrepov ob vračanju v le-to državo.

Več informacij glede stanja COVID-19 v Sloveniji:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/       
https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa     
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/      

< Novice