Napotki v času COVID-19


julij 2021< Novice

COVID-19 žal nismo še premagali, tako da je treba upoštevati naslednja navodila po Sloveniji:

 • Če ste bolni oz. kažete tipične znake bolezni (npr. težave z dihanjem, slabo počutje, nahod, utrujenost, kašelj, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura), ostanite doma in pokličite vašega zdravnika.
 • Redno in temeljito si umivajte roke vsaj 20 sekund.
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja in kihanja, ne dotikajte se obraza.
 • Izogibajte se tesnim stikom (npr. rokovanje, objemanje).
 • Upoštevajte medosebno varnostno razdaljo (priporočljivo 1–2 m).
 • V notranjih prostorih je obvezno nošenje maske, rute ipd., da si pokrijete ustni in nosni predel. Izjema velja za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti. Ob izpolnjevanju PCT pogojev maska ni obvezna v določenih sektorjih, mdr. v nastanitvah in notranjih prostorih gostinskih lokalov.
 • V določenih sektorjih (npr. nastanitve, notranji prostori gostinskih lokalov) je potrebno izpolniti PCT pogoje: negativni izvid PCR testa (ki ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa), negativni izvid HAG testa (ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa), dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, dokazilo o prebolelosti na COVID-19 (ki ne sme biti starejši od 6 mesecev) ALI pozitivni PCR test (ki je starejši od 10 dni, vendar ne sme presegati 6 mesecev). Izjema velja za mladoletnike. V primeru, da eno od teh potrdil ne morete dokazati, Hiša Franko ne prevzema odgovornosti povezanih z morebitnim inšpekcijskim ali drugim pregledom.

V kolikor vaš test je potekel, testiranje na COVID-19 s HAGT testi poteka po naslednjem urniku:
ob ponedeljkih, sredah in petkih med 8.30 in 9.30 ter med 18.00 in 19.00 v Dializnem centru v Kobaridu (Trg svobode 4, nasproti cerkve)
ob sobotah med 9.00 in 10.00 v Dializnem centru v Kobaridu (Trg svobode 4, nasproti cerkve)
ob nedeljah med 9.00 in 10.00 v Gasilnem domu v Bovcu (nasproti letališča) 
Brezplačno za vse, ki imajo s seboj evropsko zdravstveno kartico. Več informacij in prijava na testiranje na: http://dializa.si/ 
Testiranje za vse, ki imajo urejeno slovensko zdravstveno zavarovanje, je tudi na voljo v Bovcu, Kobaridu ali Tolminu: https://www.zd-tolmin.si/obvestilo-za-paciente-covid-19/.   

Lahko obiščem Slovenijo glede na trenutne razmere? Ne glede na vaše stalno prebivališče lahko vstopite v Slovenijo, če imate s seboj eno od naslednjih potrdil:

 • Covid potrdilo (iz EU ali tretje države), opremljeno s kodo QR, v digitalni ali papirni obliki, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu PCR ali HAG testa, o cepljenju, o prebolelosti ali o cepljenju za prebolevnike
 • negativni izvid PCR testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa*
 • negativni rezultat HAG testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa*
 • potrdilo o prebolelosti, ki je starejše od 10 dni, vendar ne sme presegati 6 mesecev*
 • potrdilo o cepljenju zoper COVID-19

*Test PCR ali HAG oz. potrdilo o prebolelosti mora biti opravljen(o) v EU, schengenskem območju, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, ZK ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Prosim preverite pri pristojnih organih v državi, kjer stalno oz. začasno bivate, glede morebitnih ukrepov ob vračanju v le-to državo.

Več informacij glede stanja COVID-19 v Sloveniji:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/      
https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa    
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/     

< Novice