Napotki v času COVID-19


maj 2021< Novice

COVID-19 žal nismo še premagali, tako da je treba upoštevati naslednja navodila po Sloveniji:

  • Če ste bolni oz. kažete tipične znake bolezni (npr. težave z dihanjem, slabo počutje, nahod, utrujenost, kašelj, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura), ostanite doma in pokličite vašega zdravnika.
  • Redno in temeljito si umivajte roke vsaj 20 sekund.
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja in kihanja, ne dotikajte se obraza.
  • Izogibajte se tesnim stikom (npr. rokovanje, objemanje).
  • Upoštevajte medosebno varnostno razdaljo (priporočljivo 1–2 m).
  • Zbiranje več kot 50 oseb ni dovoljeno.
  • V notranjih prostorih je obvezno nošenje maske, rute ipd., da si pokrijete ustni in nosni predel. Izjema velja za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti.
  • V določenih sektorjih (npr. nastanitve, kulturne prireditve, kongresi in notranji prostori gostinskih lokalov) je potrebno sporočiti osebju, ali imate eno od naslednjih potrdil: negativni izvid PCR ali HAG testa (ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa), dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, dokazilo o prebolelosti na COVID-19 (ki ne sme biti starejši od 8 mesecev) ALI pozitivni PCR test (ki je starejši od 10 dni, vendar ne sme presegati 6 mesecev). Izjema velja za mladoletnike in poslovneže. V primeru, da eno od teh potrdil ne morete dokazati, Hiša Franko ne prevzema odgovornosti povezanih z morebitnim inšpekcijskim ali drugim pregledom.

V kolikor vaš test je potekel, Zavod Apolon-Dializni center v Kobaridu (nasproti cerkve) ponuja testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Testiranje poteka ob ponedeljkih, sredah in petkih med 8.30 in 9.30 ter med 18.00 in 19.00. Brezplačno za vse, ki imajo s seboj slovensko ali evropsko zdravstveno kartico. Več informacij na: http://www.dializakobarid.si/2021/02/11/testiranje-z-antigenskimi-testi-na-covid-19/ 

Lahko obiščem Slovenijo glede na trenutne razmere? Seveda lahko.

  • Prebivalci držav ali administrativnih enot, ki so na t. i. rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopijo v Slovenijo, le če predložijo: negativni izvid PCR ali HAG testa (ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in ki je bil izdan v EU, schengenskem območju, ZDA, Združenem Kraljestvu, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji ali Rusiji), dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, dokazilo o prebolelosti na COVID-19 (ki ne sme biti starejši od 8 mesecev in ki je bil izdano v EU, schengenskem območju, ZDA, Združenem Kraljestvu, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji in Rusiji) ALI pozitivni PCR test (ki je starejši od 10 dni, vendar ne sme presegati 6 mesecev). 
  • Prebivalci držav ali administrativnih enot, ki niso na t. i. rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopijo v Slovenijo brez omejitev, vendar morajo ob vstopu imeti s seboj dokaz, da so pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivali na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu.

Prosim preverite pri pristojnih organih v državi, kjer stalno oz. začasno bivate, glede morebitnih ukrepov ob vračanju v le-to državo.

Več informacij glede stanja COVID-19 v Sloveniji:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/     
https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa   
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/    

< Novice