Najmanjša in največja kuhinja na svetu

Sasu Laukonen ima miniaturno restavracijo v centru Helsinkov. Njegova kuhinja je tako zelo majhna, da se mora kuhar gibati počasi in premišljeno, da po naključju z roko, nogo ali telesom ne prekriža pot kuharju, ki stoji in dela na le nekaj borih centimetrov oddaljenem kotičku.
Vrat med kuhinjo in restavracijo, ki je le malo večja od kuhinje same pravzaprav ni. Skozi odprtino, ki bi lahko bila odprta vrata, gostje radovedno opazujejo neslišno gibanje in popolnoma usklajeno premikanje ponev in nešteto lončkov z omakami, zelišči, travami.
Vinska karta je obsežna in potuje po celem svetu, tudi do Slovenije, po predvsem biodinamičnih vinogradih. Sommelier Johann je izjemno podkovan in celo najbolj zapletena imena slovenskih vinskih posestev izgovarja pravilno in pozna njihove zgodbe. Kozarci so zloženi na visoki polici nad miniaturnim šankom in pod njim je skrita pručka na katero mora stopiti, da lahko z roko doseže vse tisto kar za servis vina potrebuje.
Sasu ima vrtnarja po imenu Janne. Kjer v vsakem velikem mestu rastejo stekleni nebotičniki, stolpnice, metro, avtobusne in železniške postaje, v Helisinkih raste Jannejeva zelenjava, mini jabolka, jagodičevje, koruza, zelišča, cvetlice. Vrtovi, kaj vrtovi, njive naravno pridelane zelenjave.
Janne vsako jutro dostavi sveže nabrane vrtnine. Janne pozna vsako travico, vsak cvet, korenino , vsak plevel na svojem vrtu in svoje znanje deli s kuharjem. Ve tudi kdaj uporabiti povsem neuporabne dele zelenjave. Si že jedla liste črnega ribeza? Liste rabarbare? Cvet topinamburja? Steblo mlade koruze? Z malim nožičkom odstrani koreninico iz kamnitega zidu, jo olupi in mi jo ponudi, češ »zagrizi, počakaj, poskusi«. Čez nekaj trenutkov moja usta napolni močan okus likviricije; strmim, ponovno poskusim in nejeverno obstanem. Likviricija ni doma na Finskem, ali pač? Koreninica je divja, mojim(in vašim) očem popolnoma navadna-korenina.
In na meniju se tako znajdejo popki sončnice namesto artičok, popki cvetov lipe namesto kaper, laski mlade koruze namesto kreše, tanke koreninice gomolja zelene, ki jih vsak neveden vrtnar, ki o hrani in kuhanju nima pojma enostavno odreže in zavrže.
Sasu ima najmanjša kuhinjo na svetu. A njegova radovednost, znanje njegovo raziskovanje, njegov vrtnar, njegovo kuhanje, njegovi tako neslišni in usklajeni kuharji, ustvarjajo eno največjih kuharskih zgodb na svetu(pove tudi Rene Redzepi).
Chef&sommelier sredi Helsinkov nima Michelinove zvezdice ima pa vedno do zadnjega kotička napolnjeno restavracijo z še daljšo čakalno čakalno vrsto. Ima navdušene in radovedne goste iz celega sveta.
Tako je nov trend v gastronomiji- bistronomija rešila celo generacijo mladih talentiranih kuharjev, ki se jim zdi visoka gastronomija v »treh michelinkah« preveč utesnjena in tako so mladi kuharji- raziskovalci v razcvetu največje gospodarske krize rešili sanje vsakdanjega dobrojedca.