Lorenzo

(iz kolumne Dnevnika, 5/2013)

Who’s the chef ? Kdo je kuhar?
Lorenzo Cogo. Vsega 26 let iz okolice Vicenze, v pokraijini Veneto (Italija). Lep, deški, skoraj otroški obraz. Njegov nastop pred ljudmi je resen in prepričljiv. Je prijeten in celo vesolje drugačen od nadutih zvezdniških kuharjev. Tekoča angleščina. Dober opazovalec. Izjemno zrelo razmišljanje in morda najbolj pomembno: talentiran, radoveden, strasten in pameten.
So to značilnosti, ki določajo dobrega kuharja?
To so lastnosti, ki ločijo povprečnega, morda celo dobrega in izjemnega kuharja. Radovednost(in dvom) je tista, ki žene k raziskovanju in zato napredku. Ni ponavljanja, lahko je samo novo.
Izjemen kuhar je tudi izjemen organizator. Tiha kuharska mini brigada, ki se giblje popolnoma usklajeno , brez dvignjenih glasov ali prerivanja, tako disciplinirani in hkrati tako zelo mladi.
Z Lorenzom sem zaključila prvo serijo večerij v sklopu projekta »Umetnost revne kuhinje«. Bil je večer spoznanja kako pomemben je talent, strast in predanost. Množica skupaj postavljenih okusov, ki bi tako na oko lahko bila prava zmešnjava za brbončice je v ustih priredila ognjemet, ki se je združil v celoto. Lorenzu hvala, ker vem kako navdušeni so bili gostje te zadnje večerje in Lorenzu hvala, ker sem dobila potrditev, da moramo s projektom revne kuhinje nadaljevati. Vsem dvomljivcem navkljub.
Od nedeljske izkušnje z lepim dečkom bom na mlade ljudi v moji ekipi nehote gledala povsem drugače. Zmorete več, ker ste tako mladi. Potrebujete ideale, cilj, brez njih boste ostali povprečni, morda največ dobri kuharji.
Who’s the chef? Kdo je kuhar?
Rene Redzepi.
Vsega 35 let, iz danskega Kobenhagna. Kopenhagen je NOma in NOma je Kopenhagen.
Njegova kuhinja je popolna interpetacija danske kulture in življenja. V poljski divjini sem z Renejem preživela teden dni. Zato verjemite zapisanemu.
Lep, deški, skoraj otroški obraz. Njegov nastop pred ljudmi je resen in prepričljiv. Je prijeten in celo vesolje drugačen od nadutih zvezdniških kuharjev. Tekoča angleščina. Dober opazovalec. Izjemno zrelo razmišljanje in morda najbolj pomembno: talentiran, radoveden, strasten in pameten.
Vidite enačbo?